2011. márc. 31.

Medvehagyma krémleves

Itt a medvehagyma szezon,és nálunk a Mecsekben rengeteg terem ilyentájt.Minden formában szeretem,de az abszolút kedvenc a belőle készült leves.
Hozzávalók:7dl víz,3 húsleveskocka,2dl tejszín,1ek liszt,1 nagy csomónyi medvehagyma(nem szoktam lemérni ált.összekötözve árulják,annyi elég bele.)
A vizet felforralom a leveskockákkal,ebbe kerül az előzőleg leforrázott, apróra vágott medvehagyma.A tejszínt kikeverem a liszttel,ezzel habarom be a levest.5 perc főzés épp elég,hogy besűrüsödjön. Mikor kihűlt leturmixolom.Buggyantott ,vagy főtt tojással tálalom.

Tipp:ha a habarásba több lisztet teszünk nagyon finom mártás lesz belőle húsok mellé.


2011. márc. 29.

Antikolt polc


  Amikor megvásároltam  a két kovácsoltvas konzolt,még nem tudtam hol lesz a helyük.Mikor eldőlt ,hogy polcot tartanak majd a hálóban,azt nem tudtam hogy milyet..végül egy méretre vágott kezeletlen fadeszka mellett döntöttem,de nem ám lefestve...és itt jön a csavar:apósom jó öreg disznópörzsölőjével óvatosan végig égettem a fát, nem túl durva csiszolópapírral  átcsiszoltam,ettől lett a mélyebb részeken sötétebb,felül világosabb a fa.Nagyon szép antikolt dió színe lett,és minden erezet tökéletesen látszik rajta.




Faliórák

   Nagyon szeretem a réginek látszó,antikolt faliórákat. Van is belőlük itthon szinte minden helyiségben(ha nem lenne túlzás több is lenne).Látványos dekorációs elemei az otthonnak,és ma már szinte minden lakberendezési boltban kaphatóak néhány ezer forintért. Létezik konyhába való borospalack, fűszernövény vagy kávé mintával,gyerekszobába autós,porcelánbabás,angolmackós.Külön kedvenceim a falikar jellegű,kovácsoltvasat imitáló darabok.Olyanok mint a hangulatos olasz kisvárosok kültéri órái.










2011. márc. 26.

Fokhagymás mártogatós

   Először tavaly nyáron,egy kerti partin kóstoltam ezt a nagyon finom mártogatóst.Azóta a család kedvence lett,havonta egyszer biztos elkészítem a gyerekeimnek,és olyankor elfogy mellé egy kiló zöldség is.Mi leginkább brokkolival ,zellerrel,répával szeretjük.
Egy  450g-os tejfölt összekeverek 3 tubus natúr tömlős sajttal.Érdemes a sajtot kicsit szobahőmérsékleten hagyni,hogy könnyebb legyen összekeverni a tejföllel.6 fokhagymagerezdet  préselek bele, kevés feketeborsot őrölök rá ..és már kész is..Amilyen egyszerű olyan isteni...


2011. márc. 24.

Fürdőszobák kőburkolattal

  Nálunk még nem túl elterjedt,de nagyon hangulatos  csempe helyett (vagy mellett) kőburkolatok  alkalmazása a fürdőszobákban.Igaz, hogy ha nem előregyártott és méretezett elemeket választunk,a felrakása körülményesebb,és költségesebb,de a látvány kárpótol ezért.
   Bár a legelső változat nekem kicsit "barlangszerű " ,de egy nyaralóban tökéletesen megállná a helyét..A gyertyafényes falfülke viszont telitalálat,szerintetek?

forrás
forrás





2011. márc. 23.

Megszokottól eltérve

 

 Csukd be a szemed egy pillanatra ,és képzelj el egy piros-barna-zöld-fehér konyhát.Elsőre talán azt gondolod,hogy ez túl sok,és erős szín.Másodjára ,hogy ez csakis valami hiper szuper ultramodern konyha lehet.Pedig ezek egy vidékies hangulatú,rusztikus stílusú épített konyha színei.Bátran példázza ,hogy ebben  a stílusban is lehet ,fiatalos ,hihetetlenül látványos mégis időtálló konyhát létrehozni.Különleges hatásúak a virágmintázatú áttört konyhafrontok,a kovácsoltvas fogantyúkkal.Bár számomra a fehér geometriai mintás mozaikcsempék kicsit stílusidegenek, mindezek együtt mégis harmonikus összképet adnak.



 

2011. márc. 22.

Álomház spanyol módra


    Mi jut eszedbe ha a spanyol építészetről hallasz?Szökőkút a kertben,különböző ívelt formák,az ablakokon és az épületen,bézs és barna színek használata a falakon,és a bútorzaton,kovácsoltvas balkonrácsok,korlátok,tágas belső terek,gerendák a mennyezeten,égetett kerámia padló….Ez az elbűvölő,James Glower által tervezett otthon mindezt szépen példázza.
    Érdemes elidőzni az apró részleteken, a szépen kidolgozott kazettás nyílászárókon, hangulatos falikarokon,virágos belső ablakokon.Igazi álomház ez,de a részletekre figyelve,sok minden megvalósítható kicsiben is.













Forrás: http://homysphere.com/

Asztali dekoráció

     Régi vágyam volt egy tömörfa ópium dohányzóasztal.Örömmel mondhatom, hogy hosszú várakozás után végre a nappalim dísze lett. Már csak azt kellett kitalálnom hogy mi legyen rajta.Azt tudtam ,hogy nem szeretném újságokkal ,limlomokkal telepakolni, mégha ilyen célokra is találták ki.Számomra elsődleges egy tárgy formája,színe,az hogy esztétikus legyen,csak ezek után következhet a funkcionalitás.Tipikus női hozzáállás,amivel a legtöbb férfit az őrületbe kergetünk..
    Na de ne térjünk el a dohányzóasztal "problematikájától",mivel nem találtam semmi nekem tetszőt,és nem volt módom azonnal (mert halasztást nem tűrt a dolog..)végigjárni minden boltot,így maradt a csináld magad..és azt hiszem nem is sikerült rosszul..leglábbis a barátaimnál már láttam erre nagyon hasonlító "gyertyatálakat"..
  Sem kézügyességre,sem extra befektetésre nem volt szükség.Mindössze egy fatál kellett hozzá,egy zacskó potpurri, néhány fahéjrúd(isteni illata van..),és három gyertya...Nem különleges dolgok ezek, együtt mégis szépen mutatnak.


Töltött cukkini hajók

Vágytam valami friss tavaszi ízre ebben a vacak esős időben,lehangolt ahogy arra ébredtem hogy kövér vízcseppek verik az ablakot...Még egy forró kávé sem segített hogy jobb kedvvel induljak el bevásárolni.Mikor a boltban gyönyörű,roppanós haragoszöld cukkini mosolygott rám , eszembe jutott kislányom kedvenc étele,a töltött cukkini.Sokféle módon elkészíthető,az alapanyagok tetszés szerint variálhatók.Én most a legjobban bevált receptemet osztom meg veletek.A megmosott cukkiniket félbevágom,kiskanállal kikaparom a húsát,nem teljesen,csak hogy beleférjen a töltelék.Sózom,borsozom,és átdörzsölöm egy gerezd fokhagymával.Jöhet a töltelék..Nem szoktam méregetni ,hogy miből mennyit teszek bele,ha több marad isteni pirítósfeltét lesz vacsorára.Egy kanál olívaolajban kockára vágott hagymát pirítok,ebbe kerül a felkockázott cukkinibél,sonka, gomba,pritaminpaprika.Öt percig közepes lángon pirítom,majd fűszerezem sóval borssal,friss petrezselyemmel.Beletöltöm a kész ragut a  cukkinikbe,mozzarellaszeletek kerülnek a tetejére ,alufóliával befedem..és már mehet is a sütőbe.Üvegtálban szoktam sütni, 30 percig,180-as fokozaton.Érdemes alá kevés vizet önteni ,hogy jól átpuhuljanak a kis hajócskák.Mikor elkészült megszórom friss metélőpetrezselyemmel , és már tálalható is..




2011. márc. 21.

Örülök ,hogy benéztél..:-)







Szenvedélyesen szeretek mindent ami mediterrán,legyen az építészet,lakberendezés, ételek, italok,növények, kertek...Elvarázsol az épületek időtlensége,az ízek sokszínűsége,az állandóság ebben a rohanó világban.Ez az én kis "napsütötte Toscanám",találhatsz itt csináld magad ötleteket,dekorációs tippeket ,ház és lakberendezési fotókat,ételeket, mind délvidéki stílusban.
       Persze mindenkinek más tetszik ,más okoz örömet,de talán látsz majd itt valamit ami megtetszik,egy apró kiegészítő az otthonodba,amit a saját ízlésedre formálsz,egy ital,étel, amit kipróbálnál,vagy csak egyszerűen érezd jól magad nálam...